Mijn werkwijze & visie

Natuurlijk bekappen:

Vaak krijg ik de vraag of ik ook Natuurlijk bekappen kan toepassen. Het antwoord hierop is ‘jazeker’.
Sterker nog, voordat ik ook paarden ging beslaan deed ik alleen maar Natuurlijk bekappen echter was Natuurlijk bekappen voor mij in de loop der tijd te beperkt geworden in zowel de visie als het te bereiken doel bij sommige paarden.
Ik wilde meer; meer kennis en ook meer kunnen doen en daarom ben ik hoefsmid geworden. Verder in dit document leg ik uit hoe ik werk, wat mijn werkvisie is en waarom etc.
Voordat ik verder ga over mijn eigen werkwijze wil ik extra benadrukken dat ik een paard dus gewoon 100% Natuurlijk kan bekappen indien de eigenaar dat wenst.
Dit geldt uiteraard ook voor de Traditionele methode.

 

Een combinatie met medische wetenschap:

Helaas wordt er vaak gedacht door Natuurlijk bekappers dat degene die hoefsmid zijn ook alleen maar Traditioneel te werk gaan en geen kennis en kunde hebben van het Natuurlijk bekappen. Wellicht is dat in veel gevallen terecht zijn maar er zijn dus uitzonderingen zoals ik. Ondanks dat ik een ‘gewone’ hoefsmid ben kan ik wel degelijk een paard geheel Natuurlijk bekappen.
Ik heb kennis en kunde van zowel het Natuurlijk Bekappen als van de Traditionele werkwijze, echter wil ik mezelf niet in een hokje plaatsen omdat ik gebruik maak van o.a. beide methoden en daarmee mijn eigen werkmethode heb die daardoor veel breder is.
In mijn werkwijze neem ik dus beide ‘bekapstijlen’ mee en pas ik toe wat voor het paard op dat moment het beste is. De ene keer zal het meer neigen naar de Natuurlijke bekapstijl en de andere keer wat meer naar de Traditionele werkwijze maar in veel gevallen is het een mix van beide, aangevuld met medisch wetenschappelijke kennis / feiten die ik bezit.

 

Beredenering voor mijn werkwijze:

Het verschil tussen het Natuurlijk bekappen en mijn werkmethode zit in diverse visies (of delen daarvan) m.b.t. hoefstanden, hoefissues maar het verschil is ook vooral de aanpak ervan; namelijk als hoefsmid zijnde kan ik diverse soorten beslag toepassen zoals standaard en therapeutisch ijzerbeslag, kunststof beslag, plakbeslag, sliding plates enz.  Daarmee kan ik meer bieden dan hetgeen wat mogelijk is met alleen het Natuurlijk bekappen. En dat is ook meteen de reden waarom ik niet alleen maar Natuurlijk bekappen doe.
Het is dus zeker niet zo dat ik tegen het Natuurlijk bekappen ben, echter ben ik het niet met alle visies en aanpak eens.
Zo is het Natuurlijk bekappen tegen het beslaan van hoeven.
Dit snap ik want immers is het het beste voor de hoeven zonder beslag en hoefnagels alleen is dit niet altijd realistisch. Zeker gezien onze paarden gedomesticeerd zijn en met andere ondergronden en voeding te maken hebben dan paarden in de natuur. Hierdoor zijn de hoeven van onze paarden anders dan dat van wilde paarden en slijten / groeien deze hoeven anders en vergen dan in sommige gevallen een andere aanpak dan de Natuurlijke methode zoals bijvoorbeeld het onnatuurlijke hoefbeslag:

Als een paard erg veel over het asfalt loopt, zal de hoef te veel slijten.
Dat is een reden waarom ik beslag kan toepassen.
Soms volstaan hoefschoenen maar niet in alle gevallen zijn ze dé oplossing, zoals in geval van een blessure of andere aandoening waarbij er 24/7 support nodig is aan de hoef; hoefschoenen zijn vaak niet geschikt om 24/7 te gebruiken. Paarden kunnen door het langdurig dragen van hoefschoenen drukplekken krijgen aan de bal van hun hoef of elders knellingen.

Reden 2 voor beslag kan zijn voor therapeutische doeleinden (evt. in samenspraak met dierenartsen).
Soms is hoefbeslag nodig om iets direct te kunnen ontlasten of een bepaald doel z.s.m. te bereiken wat met alleen bekappen niet haalbaar is of het een te langdurig proces wordt.
Zo zijn er in bepaalde situaties nog tal van redenen om toch voor beslag te kiezen.

Ook de redenering dat beslag altijd slecht is voor de hoef is niet helemaal zo zwart / wit.
Beslag kan ook kunststof beslag zijn wat nog meer schokdempend kan zijn dan blootvoets en in sommige gevallen dan juist een goede oplossing is.
Ook is het ijzerbeslag wat ik aanbreng is altijd ruim gelegd, (bij voorkeur) liploos, altijd voorzien van break-over en niet te hoog genageld zodat het het hoefmechanisme eigenlijk niet of nauwelijks belemmerd en de ontstane nagelgaten bij de volgende bekapping er weer uit worden gekapt om zodoende een gezonde en gave hoefwand te behouden.

Door het toepassen van dit soort beslag kan ik op een verantwoorde manier meer betekenen voor het paard dan hetgeen wat mogelijk is met slechts alleen bekappen.
Kortom, blootvoets is in sommige gevallen beter en in andere gevallen weer niet en kan beslag, in welke vorm dan ook, net dat beetje extra doen zonder dat het altijd per definitie slecht of ondoordacht is voor het hoefmechanisme.
Hoe, wat en wanneer ik kies voor beslag is afhankelijk van het probleem, huidige situatie en de hoefconditie.
Mijn manier van werken bevat dus een mix van 3; zowel Natuurlijk bekappen als het Traditionele werk en dat alles in combinatie met de wetenschap.

Ondanks ik dus een hoefsmid ben die ook beslaat kan ik met mijn manier van bekappen erg veel en is dus beslag in veel gevallen niet nodig.
Vooral bij hoefbevangenheid werkt mijn manier van bekappen uitstekend en heb ik al vele hoefbevangen paarden, ponies en ezels succesvol mogen bekappen met vaak directe pijnverlichting en blijvend resultaat.

Waarom werk ik met meerdere methoden?
Omdat elk paard, elke hoef, anders is en wanneer je dan altijd maar 1 methode toepast onder het mom ‘omdat het zo hoort’, dat dat naar mijn mening niet paardvriendelijk is.
Ook zal je in geval van lichamelijk issues of hoefproblemen niet altijd in staat zijn de beste oplossing te bieden wanneer je je beperkt met slechts 1 visie.
Hoefverzorging voor mij is altijd maatwerk, van bekappen tot aan beslag.

 

Ik ga voor maatwerk:

Bij het Natuurlijk bekappen ziet men de hoef het liefst zoveel mogelijk raakvlakken hebben met de bodem voor een goed werkend hoefmechanisme en dus doorbloeding.
Die redenering klopt alleen werkt deze methode niet bij elk paard (vooral als ze net van hun ijzers af komen). Ze kunnen gevoelig of zelfs kreupel gaan lopen.
Soms is dat maar enkele dagen omdat zij voorheen een bijvoorbeeld te hoge hielen hadden en na de bekapping een soort van eelt aan de zool moeten kweken maar sommige lopen zelfs na 3 jaar nog gevoelig.
Dat kan nooit de bedoeling zijn en de vlieger ‘daar moet hij/zij aan wennen’ gaat dan voor mij ook niet zo simpel op.
Zo’n paard kan dan meer gebaat bij een, vaak tijdelijk maar soms permanent, iets hogere draagwand (= traditioneel).
In die situatie zou ik daar ook voor kiezen maar dan bijvoorbeeld met een mustangrol in het front voor een comfortabele afwikkeling (= natuurlijk).
Zo zijn er nog tal van voorbeelden van mijn werk waarbij ik mijn werkwijze afstem op het individuele paard.

Een Traditionele hoefsmid zal niet snel aan de hielen komen maar, indien nodig, kan en doe ik dit wel. Daardoor heb ik al vele paarden, ponies en ezels met succes kunnen behandelen aan bijv. hoefbevangenheid of bijv. ondergeschoven hielen.
Hoefverzorging is voor mij dus maatwerk, afgestemd op het individuele dier.
Een ideale hoef is voor mij daarom ook niet één bepaald vast model, zoals vaak uit het boekje wordt geleerd met de instelling van “zo moet een hoef eruit zien, dus zo moet er worden bekapt”.
Nee…
Voor mij is van belang dat een paard comfortabel loopt maar (!) …daarbij let ik wel op o.a. de bouw van het paard, hoe het paard loopt en staat, de (hoef-)balans, gezonde voetas en hoe het paard wordt ingezet. Dit alles i.v.m. de juiste c.q. gezonde belasting van spieren, pezen, gewrichten en het skelet.
Immers zegt een comfortabel lopende hoef niet altijd alles over het feit of het comfort ook medisch gezien verantwoordelijk is of niet.

Kortom, ja ik heb gedegen kennis en kunde van Natuurlijk bekappen en ook van de Traditionele werkwijze maar ben ik een Natuurlijk Bekapper of slechts een Traditionele hoefsmid? Nee…. mijn manier van werken is uniek –> net als elk paard en dus ook elke hoef dat is.
Ik adviseer de eigenaar van het paard dan ook altijd wat het beste is voor het paard. Daarbij leg ik ook uit waarom en wat ik op dat moment kan doen.
Vervolgens is het aan de eigenaar om de keuze te maken om voor mijn aanpak te gaan of om toch te kiezen voor bijvoorbeeld 100% Natuurlijk bekappen en nogmaals; met 100% bedoel ik dan ook dat ik jouw paard ook echt Natuurlijk bekap en niet afwijk van die methode.
En wederom geldt dat ook voor het Traditioneel bekappen (of beslag).

Hieronder een paar erg leuke en motiverende reacties van klanten over mijn werk;
(uit discretie heb ik de namen geblokkeerd)

Hieronder enkele voorbeelden tussen Natuurlijk en Traditioneel:


>  Traditionele werkwijze en Traditioneel bekappen:
 

– Hoefwand draagt het meeste gewicht
– Hoefwand wordt in een ‘scherpe’ hoek gelaten
– Hielen worden hoger gelaten
– Straal raakt de grond niet / van de grond af
– Zool uitgehold
– Flare wordt aan de buitenzijde afgevijld
– Past, indien nodig, hoefbeslag toe

>  Natuurlijke werkwijze en Natuurlijk bekappen:
– Hoefwand, straal en zool zijn alle 3 dragend in het gewicht
– Hoefwand afgerond met mustangrol (= ronding/rond maken van de hoef voor afwikkeling)
– Hielen worden altijd zo veel mogelijk verlaagd
– Straal op de grond
– Zool en straal worden zoveel mogelijk met rust gelaten/minimaal of niet bijgewerkt.
– Bij een flare wordt er alleen vanaf de bodem/zool max. 2 cm gevijld
– Altijd blootvoets (of in combinatie met hoefschoenen)